image5Поводом седамдесетог рођендана проф. Зорана Стојановића, објављено је заједничко издање часописа Crimen и Ревије за криминологију и кривично право.

У публикацији, коју су слављенику уручили уредници (проф. Станко Бејатовић и проф. Ђорђе Игњатовић), налази се 18 текстова страних и домаћих аутора из свих кривичних наука.

Правни факултет Универзитета у Београду у сарадњи са Макс-Планк институтом за међународно и упоредно кривично право из Фрајбурга,  Савезна Република Немачка, а у оквиру партнерске групе „Криминологија Балкана“, учествује у спровођењу научног пројекта „Насилнички криминалитет са смртним исходом – студија о убиствима на Балкану“. Захваљујући Макс-Планк институту за међународно и упоредно кривично право обезбеђена су финансијска средства у сврху спровођења истраживања.

Пројектом руководе проф. др Ђорђе Игњатовић и асис. Наталија Лукић. Позивају се заинтересовани чланови Секције да се јаве Наталији Лукић на e-mail адресу natalija.lukic@ius.bg.ac.rs уколико желе да учествују у истраживању.

СЕКЦИЈА ЗА КРИМИНОЛОГИЈУ СРПСКОГ УДРУЖЕЊА ЗА КРИВИЧНОПРАВНУ ТЕОРИЈУ И ПРАКСУ

Расписује

 

КОНКУРС

ЗА НАГРАДНИ ТЕМАТ

на тему:

МЕДИЈИ, КРИМИНАЛИТЕТ И МЛАДИ

Право учествовања имају студенти млађи од 25 година који похађају одговарајући смер високошколске установе у Србији на којој се као наставни предмет изучава криминологија.

Штампани примерак рада у обиму до једног ауторског табака (до 16 куцаних страна, фонт Times New Roman, величина слова 12, проред 1.5), потписан шифром, послати на адресу ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ (ЗА ПРОФ. ДР ЂОРЂА ИГЊАТОВИЋА), Булевар краља Александра 67, 11000 Београд, са назнаком ЗА НАГРАДНИ ТЕМАТ.

Име и презиме аутора, адресу, број телефона, e-mail, годину студија и назив високошколске установе коју похађа, послати на исту адресу у посебној коверти, на чијој полеђини треба написати шифру.

Рок за достављање радова је 31. децембар 2018. године.

Одлуку о наградама донеће одбор за оцену радова који именује Председништво Секције.

Кандидати који заузму прва три места на конкурсу добиће одговарајуће дипломе. Аутору првопласираног рада биће додељена новчана награда, а рад ће бити објављен у часопису Ревија за криминологију и кривично право. Ауторима другопласираног и трећепласираног рада биће додељени комплети књига.

За додатне информације можете се обратити Наталији Лукић на e-mail адресу natalija.lukic@ius.bg.ac.rs

Секција за криминологију је у марту 2016. године расписала конкурс за наградни темат на тему “Вандализам и хулиганизам”. У фебруару ове године је Одбор за оцену радова, који су чинили чланови Управе Секције, донео једногласну одлуку о приспелим радовима. Свечана додела награда одржана је 12. маја 2017. године у Сали за седнице Правног факултета. Новчану награду за прво место обезбедила је и овај пут адвокатска канцеларија “Фила” из Београда. Сви награђени добили су комплете књига чији су дародавци Правни факултет у Београду и издавачка кућа “Досије”.

 

prva-nagradaПрво место освојио је Александар Стевановић, студент мастер студија Правног факултета у Београду, а награду му је уручио адвокат Немања Лукић из адвокатске канцеларије “Фила”.

druga-nagradaДруго место заузела је Ана Тешић, студент  Правног факултета у Београду, а награду јој је уручио декан Правног факултета у Београду проф. др Сима Аврамовић.

treca-nagrada

Треће место заузео је Жарко Кујунџић, такође студент  Правног факултета у Београду. Награду му је уручио др Зоран Илић, професор Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду као и члан Управе Секције.

Одбор је посебно похвалио и радове Душана Станковића, студента Криминалистичко-полицијске академије у Београду и Кристине Варничић, студента Правног факултета у Београду.

На састанку Управе Секције за криминологију који је одржан 21. фебруара 2017. године, у састав Управе  једногласно су изабрани:
др Зоран Илић, редовни професор Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду,
др Милана Љубичић, ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду и
др Ивана Стевановић, виши научни сарадник Института за криминолошка и социолошка истраживања.

 revija-korica

Kрајем 2016. године из штампе је изашло заједничко издање часописа Crimen (3/206) и Ревије за криминологију и кривично право који је посвећен доајену наших кривичних наука, професору Правног факултета Универзитета у Београду др Мирославу Ђорђевићу.

Потпредседник Секције др Јован Ћирић изабран је за судију Уставног суда.

Члан Секције Никола Вујичић је на курсу „Криминологије Балкана“ (Balkan Criminology) у Дубровнику у октобру добио прву награду у категорији младих истраживача, а тај рад би требало да му буде објављен у часопису European Journal of Criminology. Део рада може се погледати на следећем линку: http://balkan-criminology.eu/files/newsletter/balkan-criminology-news_2016-03.pdf

21299770400Mesko

Горазд Мешко, редовни професор Факултета за безбедност Универзитета у Марибору и почасни члан Секције за криминологију, изабран је за председника Европског удружења за криминологију (European Society of Criminology) на чему му Управа Секције са задовољством честита. Професор Мешко је рецензирао велики број публикација из едиције Crimen, а заједно са проф.Ђорђем Игњатовићем радио је као руководилац пројекта „Легитимност полицијског деловања и кривичног правосуђа у Словенији и Србији – компаративни приступ“.

26. септембра 2015 · Коментари су искључени на Годишња конференција Balkan Criminology групе · Categories: Конференције

У Сарајеву је у периоду од 17. до 19. септембра одржана друга годишња конференција Balkan Criminology групе. Тема овогодишње конференције била је везана за казну затвора у државама које су укључене у овај пројекат. Представник Републике Србије била је асистент Наталија Лукић која је излагала на тему „Казна затвора у Србији – правни оквир и примена у пракси“. Рад на исту тему, чији су коаутори проф.др Ђорђе Игњатовић и асис. Наталија Лукић, биће објављен у зборнику радова свих учесника конференције.