Обавештавају се сви заинтересовани за учествовање на конкурсу за наградни темат на тему „Казна затвора у 21. веку“ да је услед околности изазваних епидемиолошком ситуацијом у Републици Србији Управа Секције одлучила да рок за достављање радова помери за 1.12.2021. године.

Едиција Crimen основана је пре десет година на Правном факултету Универзитета у Београду. Оснивач едиције је проф. др Ђорђе Игњатовић  захваљујући чијој неизмерној упорности и преданости Едиција тренутно броји скоро 50 наслова из области кривичних наука. У оквиру ње је пре десет година основан и истоимени часопис. Уредници часописа Crimen су проф. др Зоран Стојановић и проф. др Ђорђе Игњатовић. Тренутно најбоље рангирани часопис из области кривичних наука излази три пута годишње, а прилози се објављују на српском, енглеском и немачком језику. Десетогодишњица Едиције Crimen обележена је 22. октобра 2019. године на Сајму књига у Београду. Том приликом присутнима су се  обратили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета, проф. др Ђорђе Игњатовић и проф. др Вук Радовић. На промоцији су представљени сви до сада објављени наслови, а професор Игњатовић је посебну пажњу посветио излагању о монографијама које су са различитих страних језика преведене и објављене у Едицији.

img_4570

Секција за криминологију Српског удружења за кривичноправну теорију и праксу је у мају 2017. године расписала конкурс за наградни темат на тему „Медији, криминалитет и млади“. На конкурсу су учествовали студенти са  бројних факултета у Србији. Награде су победницима свечано уручене 21. маја 2019. године у Сали за седнице Правног факултета Универзитета у Београду.

 

Награђени студенти су уз пригодне плакете добили и комплете књига чији су дародавци Правни факултет Универзитета у Београду и издавачка кућа „Досије“. Првонаграђеном је додељена и новчана награда  коју је обезбедила адвокатска канцеларија “Фила” из Београда.

img_4568Прву награду освојио је Александар Квастек, студент мастер студија Правног факултета Универзитета у Београду. Награду му је уручио адвокат Немања Лукић из адвокатске канцеларије „Фила“ из Београда.

 

 

 

img_4562Друго место освојио је Лазар Ђоковић, студент Правног факултета Универзитета у Београду. Награду му је уручио проф. др Марко Ђурђевић, продекан за научни и стручни рад Правног факултета Универзитета у Београду.

 

 

img_4560

 

Треће место освојила је Тамара Миљуш, студенткиња Правног факултета Универзитета у Београду, а награду је уручио др Јован Ћирић, судија Уставног суда Републике Србије.

 

 

 

img_4557

Секција је похвалила и рад Милице Влајић и Никите Шестака, студената Филозофског факултета Универзитета у Београду, а награду им је уручила др Ивана Стевановић, директорка Института за криминолошка и социолошка истраживања.

 

 

Сви награђени радови биће објављени у часопису Crimen и часопису Ревија за криминологију и кривично право.

 

img_0289На Факултету за безбедност 26. марта 2019. године одржана је промоција књиге „Медији, криминалитет и судови“, чији је аутор доц. др Александра Илић, члан Председништва Секције. Током представљања монографије присутнима су се обратили декан Факултета за безбедност проф. др Владимир Цветковић, проф. др Ђорђе Игњатовић, судија Апелационог суда Миодраг Мајић, новинар Момир Илић као и ауторка.

Дана 21. фебруара у Српској академији наука и уметности на седници Одбора за проучавање становништва представљен јеoslo-university превод књиге проф. Нилса Кристија „Стражари концентрационих логора за Србе на северу Норвешке“ објављене у нашој Едицији Crimensanu-2019-02-21-02. Том приликом су говорили историчар Милан Кољанин, проф. Рајко Буквић и уредник Едиције. Неколико дана касније из Норвешке је стигла информација да је на Департману за криминологију Универзитета у Ослу та књига изложена на почасном месту заједно са преводом књиге Границе патње истог аутора, која је такође објављена у Едицији Crimen.

 

 

 

image5Поводом седамдесетог рођендана проф. Зорана Стојановића, објављено је заједничко издање часописа Crimen и Ревије за криминологију и кривично право.

У публикацији, коју су слављенику уручили уредници (проф. Станко Бејатовић и проф. Ђорђе Игњатовић), налази се 18 текстова страних и домаћих аутора из свих кривичних наука.

Правни факултет Универзитета у Београду у сарадњи са Макс-Планк институтом за међународно и упоредно кривично право из Фрајбурга,  Савезна Република Немачка, а у оквиру партнерске групе „Криминологија Балкана“, учествује у спровођењу научног пројекта „Насилнички криминалитет са смртним исходом – студија о убиствима на Балкану“. Захваљујући Макс-Планк институту за међународно и упоредно кривично право обезбеђена су финансијска средства у сврху спровођења истраживања.

Пројектом руководе проф. др Ђорђе Игњатовић и асис. Наталија Лукић. Позивају се заинтересовани чланови Секције да се јаве Наталији Лукић на e-mail адресу natalija.lukic@ius.bg.ac.rs уколико желе да учествују у истраживању.

СЕКЦИЈА ЗА КРИМИНОЛОГИЈУ СРПСКОГ УДРУЖЕЊА ЗА КРИВИЧНОПРАВНУ ТЕОРИЈУ И ПРАКСУ

Расписује

 

КОНКУРС

ЗА НАГРАДНИ ТЕМАТ

на тему:

МЕДИЈИ, КРИМИНАЛИТЕТ И МЛАДИ

Право учествовања имају студенти млађи од 25 година који похађају одговарајући смер високошколске установе у Србији на којој се као наставни предмет изучава криминологија.

Штампани примерак рада у обиму до једног ауторског табака (до 16 куцаних страна, фонт Times New Roman, величина слова 12, проред 1.5), потписан шифром, послати на адресу ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ (ЗА ПРОФ. ДР ЂОРЂА ИГЊАТОВИЋА), Булевар краља Александра 67, 11000 Београд, са назнаком ЗА НАГРАДНИ ТЕМАТ.

Име и презиме аутора, адресу, број телефона, e-mail, годину студија и назив високошколске установе коју похађа, послати на исту адресу у посебној коверти, на чијој полеђини треба написати шифру.

Рок за достављање радова је 31. децембар 2018. године.

Одлуку о наградама донеће одбор за оцену радова који именује Председништво Секције.

Кандидати који заузму прва три места на конкурсу добиће одговарајуће дипломе. Аутору првопласираног рада биће додељена новчана награда, а рад ће бити објављен у часопису Ревија за криминологију и кривично право. Ауторима другопласираног и трећепласираног рада биће додељени комплети књига.

За додатне информације можете се обратити Наталији Лукић на e-mail адресу natalija.lukic@ius.bg.ac.rs

Секција за криминологију је у марту 2016. године расписала конкурс за наградни темат на тему “Вандализам и хулиганизам”. У фебруару ове године је Одбор за оцену радова, који су чинили чланови Управе Секције, донео једногласну одлуку о приспелим радовима. Свечана додела награда одржана је 12. маја 2017. године у Сали за седнице Правног факултета. Новчану награду за прво место обезбедила је и овај пут адвокатска канцеларија “Фила” из Београда. Сви награђени добили су комплете књига чији су дародавци Правни факултет у Београду и издавачка кућа “Досије”.

 

prva-nagradaПрво место освојио је Александар Стевановић, студент мастер студија Правног факултета у Београду, а награду му је уручио адвокат Немања Лукић из адвокатске канцеларије “Фила”.

druga-nagradaДруго место заузела је Ана Тешић, студент  Правног факултета у Београду, а награду јој је уручио декан Правног факултета у Београду проф. др Сима Аврамовић.

treca-nagrada

Треће место заузео је Жарко Кујунџић, такође студент  Правног факултета у Београду. Награду му је уручио др Зоран Илић, професор Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду као и члан Управе Секције.

Одбор је посебно похвалио и радове Душана Станковића, студента Криминалистичко-полицијске академије у Београду и Кристине Варничић, студента Правног факултета у Београду.